5: Forældre skal være der med nærvær og kærlighed
Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne og lektor Rita Buhl fra Via University College er i studiet, fordi de ved, hvad der skal til, hvis snakken om uddannelse og fremtidsplaner skal være en god oplevelse for de unge.

Pulsen og skuldrene skal ned, og så skal vi i gang med de mere dybsindige og filosofiske samtaler med vores børn, hvor der er fokus på det gode liv - og hvad der er vigtigt i livet.

Der skal ikke så meget retning og mål på, når vi snakker uddannelse med vores børn. Vi skal også bare være! Og så skal vi huske, at et uddannelsesvalg også kan træffes i tvivl. Vi har bidt os fast i, at dét at være afklaret er en succes. Men vi skal ikke være så bange for at være i tvivl, for tvivlen kan bruges som drivkraft. Og det skal vi fortælle vores børn, så de kan få lidt ro på.

Et andet vigtigt budskab fra de to eksperter handler om, at forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed – og at de skal lytte til de unge.
Abonner på Podcast feed
XML
Embed podcast afsnit
Embed
emu podcasts
Podcasts
1: Forældre må godt blande sig
Play
47:12
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
1: Forældre må godt blande sig
Som forældre til unge mennesker, der skal træffe et uddannelsesvalg, kan vi af og til havne i et dilemma. For hvordan skal vi forholde os, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et "forkert" valg? Og ...hvad gør vi, når de unge kommer med forslag, som vi ikke forstår eller har svært ved at anerkende?

I denne episode taler vi med professor i karrierevejledning Rie Thomsen og uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke.

Rie Thomsen er både mor og professor. Og hun træder ud og ind af begge roller, når hun fortæller om, hvordan hun selv forsøger at holde fast i åbenheden og være anerkendende som mor i forhold til sine egne børns overvejelser om uddannelse eller job.

Karina Meinecke deler sine erfaringer som uddannelsesvejleder og kommer med eksempler på spørgsmål, der kan få unge til at reflektere.
Vis mere
2: Er du i tvivl, er du ikke alene
Play
37:13
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
2: Er du i tvivl, er du ikke alene
Hvornår er det ok at droppe ud af en uddannelse? Og skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår?
I denne episode skal du møde fire unge, der de
...ler deres personlige historier for at inspirere andre unge - og især dem som skal til at vælge ungdomsuddannelse.

Kathrine ville egentlig være politibetjent, men var ikke høj nok. Nicklas ville være bankmand - og nu er han ved at uddanne sig til industritekniker. Kevin drømmer om at blive høstansvarlig på en gård, når han er udlært kok fra en Michelin-restaurant. Anna, som egentlig ville have været filmfotograf, læser til bygningskonstruktør og er meget optaget af bæredygtigt byggeri.

Nicklas, Anna, Kevin og Kathrine er i studiet med uddannelsesvejleder Karina Meinecke til en snak om uddannelse - og hvordan de fandt ud af, at det lige var det, de skulle.

I slutningen af episoden kan du høre gode råd fra tre eksperter, som vi også har med i Samtaler om uddannelse. Det er professor i karrierevejledning Rie Thomsen, Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne
Vis mere
3: Forældre som bolværk – og modige rollemodeller
Play
38:50
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
3: Forældre som bolværk – og modige rollemodeller
Hvis du er forælder, vejleder eller underviser er det nu, du skal lytte med!
I denne episode har vi nemlig inviteret lektor Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne
...i studiet. Rita har skrevet Forældreguiden og er en af forskerne bag Udsyn i udskolingen. Lis rådgiver vejledere fra efterskolerne og har derfor god føling med, hvad der optager de unge og forældrene.

Rita og Lis kommer med tips til, hvordan forældre kan hjælpe de unge, der skal til at vælge uddannelse, med at finde ro og blive klogere på sig selv og egne muligheder.
Vis mere
4: Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser
Play
49:21
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
4: Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser
Hvordan bliver byggeriet grønt og bæredygtigt? Og er ungdomsuddannelserne gearet til at klæde de unge på til den grønne omstilling?
I denne episode har vi inviteret Mads Okking fra Dansk Håndværk, tømr
...erlærling Gustav Frank og bygningskonstruktør Anna Axelsen i studiet, fordi de har en holdning til - og stor viden om bæredygtigt byggeri. Gustav og Anna ved mere om byggeri end de fleste på deres alder, men de er ikke stolte af det klimaaftryk, byggebranchen efterlader. Samtidig er de meget enige om, at det også er dem, som skal gøre noget ved det.

Som en lille bonus kommer Gustav og Mads med flere gode tips til, hvad de unge skal gøre, når de er på jagt efter en læreplads.

Vi har også ringet til Lars Michael Madsen fra Tradium, fordi han er direktør på en Verdensmålsskole. Han mener, at skolerne har et kæmpe ansvar for at klæde de unge på, så de kan blive en del af den grønne omstilling.
Vis mere
6: Social iværksætter: Sådan hjælper jeg unge, der har det svært
Play
52:40
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
6: Social iværksætter: Sådan hjælper jeg unge, der har det svært
I denne episode skal du møde Jamil Mehdi, der er rigtig god til at få unge til at reflektere og få dem videre i uddannelse eller job, hvis de er ”faret vild.” Jamil møder tusindvis af unge hvert år, når han hol...der foredrag og dialogmøder på efterskoler og folkeskoler i hele landet. Og her deler han ud af sine personlige erfaringer med, hvordan han kom væk fra et kriminelt miljø – og blev certificeret coach og social iværksætter.

Nogle af de unge, Jamil møder som ungecoach, kommer fra hjem, hvor alting sejler, men han møder også unge som har det svært af en masse andre grunde. Og her handler det om at møde de unge uden fordomme og uden anklager. Om at finde ind til deres passion og sætte fokus på det, de er gode til i stedet for at kritisere dem.
Lyt med og hør Jamils personlige fortælling – og få indspark til hvordan vi, du og jeg kan snakke med vores børn, når de har det svært eller måske har mistet troen på, at de dur.
Vis mere
7: Det var svært at finde en balance mellem HHX og fritidsjobs
Play
11:55
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
7: Det var svært at finde en balance mellem HHX og fritidsjobs
20-årige Nada blev student sidste år, men da hun var under uddannelse, var det svært at finde en balance mellem fritidsjobs og uddannelse, da hun arbejdede for meget. Og hun skiftede også klasse midt i 2.g, men... det viste sig at være en rigtig god beslutning.

Lyt med her på siden eller i din app og hør, hvordan det var for Nada at gå på et handelsgymnasium. Hun giver også gode råd til de unge, der snart skal starte - eller allerede går på en ungdomsuddannelse. Uddannelsesvejleder Karina Meinecke er i studiet med Nada.
Vis mere
8: Derfor valgte Josephine HTX
Play
16:45
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
8: Derfor valgte Josephine HTX
Det kan være rigtig svært at vælge uddannelse, og hvornår ved man, om man har truffet det "rigtige" valg? For 17-årige Josephine var det et besøg på HTX, som blev afgørende for hendes valg.
Lyt med når Jose
...phine fortæller om sit uddannelsesvalg, og hvordan det er at gå på HTX. Hun kommer også ind på, hvordan hun jonglerer fritid, uddannelse og frivilligt arbejde i Horsens, hvor hun bor.

Josephine er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens. Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse i din podcastapp eller her på siden.
Vis mere
9: EUX har vist sig at være det rigtige for Oscar
Play
14:01
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
9: EUX har vist sig at være det rigtige for Oscar
Oscar er 20 år og fortæller i denne episode om, hvad der fik ham til at vælge en tømreruddannelse.
Det var især det sociale, som bekymrede Oscar, da han var bange for at miste de venner, som valgte en anden
... uddannelsesvej. Heldigvis har det været nemt for ham at holde fast i de gamle venner, som også inviterer Oscar med til gymnasiefesterne.

Oscar har sin mor med i studiet, da hun har taget aktiv del i Oscars uddannelsesrejse – og har flere gode råd til de unges forældre.
De to bliver interviewet af Yrsa Høyer, som er uddannelsesvejleder for UU Kolding

Vis mere
10: Loke kom ind på psykologi med en VVS-uddannelse
Play
17:13
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
10: Loke kom ind på psykologi med en VVS-uddannelse
22-årige Loke har været vidt omkring inden han blev optaget på psykologi. Han har taget en EUX som VVS’er, han har været i USA, og han har spillet basketball på eliteplan.
Fra at være en middelmådig el
...ev, knækkede Loke pludselig koden til, hvordan han kunne blive bedre til at studere og lære det han skulle. De gode råd deler han ud af her i podcasten.

Loke er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.

Vis mere
11: Julie vil være anklager
Play
14:21
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
11: Julie vil være anklager
Hvis du overvejer STX, kan du få gode råd fra dagens gæst, 18-årige Julie, der lige er blevet student.
Julie fortæller om dagligdagen på STX og giver sine bedste tips til, hvordan man kan få styr
...på lektierne, så man kan holde fri uden dårlig samvittighed.

Inden Julie startede på gymnasiet, legede hun med tanken om at blive pædagog, psykolog eller lærer, men de tre år på STX fik sporet Julie ind på, at hun som anklager kunne komme til at arbejde for, at alle får en fair behandling. Og derfor er Julie lige startet på jurastudiet.

Julie er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens.
Vis mere
12: Når musikken er vigtigere end bøger
Play
16:38
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
12: Når musikken er vigtigere end bøger
Drømmen om at blive musiker har altid trukket mere i Simone end skolebøgerne, og hun har haft svært ved forene sit kreative væsen med tavleundervisning, skriftlige opgaver og eksamener.
Derfor har hun
...ikke taget den lige vej gennem uddannelsessystemet. Simone startede på STX, men droppede ud og holdt et sabbatår. Året efter startede hun på HF, som viste sig at være det helt rigtige for hende.
Simone er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.
Vis mere
13: Byggeriet skal være bæredygtigt
Play
16:19
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
13: Byggeriet skal være bæredygtigt
Annas hjerte brænder for bæredygtighed, og hun mener, at byggebranchen og erhvervsskolerne har et kæmpe ansvar, når det handler om at uddanne unge, så de fx kan lære at bygge bæredygtigt og renovere bygninger i... stedet for kun at bygge nyt.

Anna er bygningskonstruktør-studerende og udlært møbelsnedker, men hun er startet et helt andet sted. Hun gik nemlig på gymnasiet og troede, at hun skulle være filmfotograf. Det sprang hun fra, fordi hun ikke var ikke glad - og tog i stedet på højskole.

Hør Annas historie i denne episode, hvor hun bliver interviewet af Kira Gilling Hansen fra Ditbarnsfremtid.
Vis mere
14: I lære på Michelin Restaurant - og høstansvarlig
Play
10:43
Podcastserie: Samtaler om Uddannelse
14: I lære på Michelin Restaurant - og høstansvarlig
Kevin Kroløkkes vej til kokkefaget har ikke været snorlige. Han gennemførte med nød og næppe en HF, og i fem år gik han med en konstant følelse af, at han manglede at finde sin plads.
Og det var ikke fordi,
... Kevin manglede ambitioner. Han var bare i tvivl om, hvordan de skulle forløses i et job.

Kevin får snart sit svendebrev og har været i lære på Relæ, der er en økologisk Michelin Restaurant. Og siden juni har han også været høstansvarlig på restaurantens gård ”Farm of Ideas.”

Hør Kevins historie i denne episode, hvor han er i studiet med uu-vejleder Karina Meinecke. Og del meget gerne historien med en, som snart skal vælge uddannelse.
Vis mere